lördag 31 maj 2014

Affärer v.21

Under veckan som gått har jag genomfört 1 affär. Jag har ökat i Tethys Oil. Anledningen att valet faller på Tethys är att det är dom 20% i årlig avkastning jag tror kommer mig få till lägst risk just nu.

2014-05-27 Lång Köp Tethys Oil

Jag har en stor exponering mot oljemarknaden med Tethys och Bonheur. En något stor exponering kan andra personer känna men personligen ser jag ett stigande oljepris över dom kommande sex åren som ett troligt scenario. Mer om det i ett senare inlägg.

Jag har fortfarande en del likvider och tittar just nu på Intellecta efter besvikelsen marknaden känner över rättsprocessen och Q1:an.

Dom bolagen jag kan tänka mig att köpa/titta närmare på idag är följande:

Tethys Oil
Scandbook (pågår ett större inlägg om, som kommer att släppas under nästa vecka)
Intellecta
Tesco

Efter att ha läst Riskminimeraren:s stora analys av Tesco håller jag själv på att göra en översikt, framför allt över den geografiska marknaderna Tesco arbetar på.

Dagligvaruhandeln är en mycket attraktiv och defensiv bransch, och Tesco är den mest rimliga stora aktören just nu. Men bolaget dras med stora problem och en vilja att diversifiera. Vilket jag generellt ogillar hos bolagen jag vill äga. 

Vad har du köpt i veckan?

måndag 26 maj 2014

Äntligen P.A.W

Prodigious Accumulator of Wealth. Enkelt översatt betyder det fantastisk ansamlade av en förmögenhet. Termen kommer från boken Millionare next door av William D Danko & Thomas J Stanley.

Boken är en stor studie om hur de amerikanska miljonärerna lever, hur dom blir rika, vad dom köper för bilar, hur dom försörjer sig med mera. En stor inspirationskälla för min egen väg mot finansiellt oberoende. Den tar även upp flera problem som vi blivande miljonärer kommer stöta på under vägen, och när vi har blivit rika.

Formeln för att bli en P.A.W lyder såhär. Högre än din: Bruttoinkomst X din ålder / 10 = X. Te x En 50 årig kvinna med 360.000:- per år i brutto inkomst och har ett sparande över 1.800.000:- kan titulera sig en P.A.W

Jag känner mig stolt och nöjd över att nå P.A.W  innan jag blev 30 år. Jag kommer fortsätta jobba för att förbli en P.A.W med samma höga sparkvot, aktivitet inom investering och fokus på karriären.

Är du en P.A.W?

torsdag 22 maj 2014

Mål

Under åren jag har vart mer aktiv och mer ambitiös i min karriär har bilden av mina mål blivit mer klara. Det har lett till fantastiska framsteg i mitt yrkes och karriärsliv. Men framförallt har det bidragit till att jag har blivit en bättre person.




Mål och målsättning är konstant med mig i min vardag. Jag sätter idag högre krav på mig själv och mitt agerande i nästan alla situationer jämfört med för ett år sedan. Jag märker att ju mer fokuserad jag blir på målen jag sätter upp. Desto enklare blir dom att ta itu med och förverkliga dom. När jag släpper taget om mina mål och "latar mig" så glider dom ifrån mig snabbt. Men det är okej. Att vara okej med mina egna misstag är en av mina starkaste karaktärsdrag.

De senaste 3 åren har varit en fantastisk resa. Att lära känna mig själv har vart oumbärligt för att hitta sättet för mig att utveckla mig själv på det mest effektiva sätt. Under 2013 hade jag ett större mål och ett tiotal små. Bland annat att öka sparandet för att skapa större självständighet, öka antalet anställda i mina företag, göra större socialt avtryck, skaffa flera vänner, bli mindre översittartyp och flera andra småsaker.

Hur kopplar det samma med en investeringsblogg tänker du? Det ska jag berätta.

Det största målet jag hade i Januari 2013 var att komma närmare min passion. Det har lett fram till att jag har bestämt mig för att ägna mer tid åt det jag älskar, aktier, företag och investering.

Just nu känner jag att målet är att bli Sveriges bästa småbolagsanalytiker! Det är ett högt uppsatt mål såklart, och det sporrar mig som aldrig förut!

Hur ser dina mål ut? Har du hittat din passion?

Målet är svårt att mäta. Speciellt utan anställning och utbildning inom finansbranchen, det gör det ännu mer spännande! 

Jag har inte satt en tidsaspekt på målet, jag har heller inte bestämt parametrarna för hur jag kommer mäta mig gentemot te.x jämförelseindex (vilka automatiskt blir småbolags index, så som Aktietorget, NGM, First north, Small cap och Mid cap.  Index känns dock för smalt och inte rättvisande då jag har fördelar sett till hur jag kan ta mina positioner.

Ett annat alternativ kan vara att sätta målet att mäta hur mina analyser procentuellt slår rätt/fel ut. Även detta är svårt att göra 100% rätt då tidsaspekten och marknadens psykologi kan slå för/emot mig.

Har du en idé hur vi kan mäta detta?

söndag 18 maj 2014

Analys - Tethys Oil

Äntligen! Min första publicerade analys är här.

Min första investering i Tethys Oil var under hösten 2012. Efter min initiala analys har jag följt upp bolagets nyheter, men inte gjort en ny analys. Nu är det dags, Är Tethys Oil fortfarande köpvärd?

Analysen i indelade i fem olika områden med betygsskala från min gamla skoltid, från icke godkänt till mycket väl godkänt (jag minns att man ibland kunde få streck också, men det är tveksamt om jag någonsin kommer analysera ett bolag som får den bedömningen på något område)

Tethys Oil:
"Tethys Oil - ett växande oljebolag
Tethys Oil har oljeproducerande tillgångar i Oman och Litauen. Vi kombinerar tillväxt med låg risk genom att leta efter olja och gas i områden där fynd gjorts tidigare, men inte satts i kommersiell produktion." Så beskriver sig Tethys själva men vad innebär det då?

Tethys kommer in i utvärderingsfasen, Prospekteringsborrningen har hittat olja, men prospekteringen har ännu inte en fattning om hur stort fyndet är. Den största risken tar man som oljebolag i den initiala borrningen.

Ledning
Magnus Nordin - VD började sin karriär som aktiehandlare i L.A. Träffade senare Adolf Lundin och blev på det spåret intresserad av olja, Affärsvärlden publicerade en intervju med Magnus som är läsvärd, den hittar du här (om du har en prenumeration hos Affärsvärlden).

Magnus anser jag som en väldigt defensiv VD precis som jag gillar dom. Jag  kan förstå varför när han för 7 år sen gick på typiska hausse-minor och har sedan skaftat sig den mer sunda approachen, länk. Kursen dubblades visserligen, men sjönk senare som en sten, som allt annat i finanskrisen.

VD  Magnus Nordin äger 1.464.127 aktier, ca 4.1% av bolaget värt 111 miljoner
CFO Morgan Sadarangani äger 144200 aktier, ca 0,4% av bolaget värt ungefär 11 miljoner

Styrelseledamot Jan Risberg äger 843000 aktier, ca 2.3% av bolaget värt ca 6,5 miljoner

Resterande del av styrelsen äger obetydligt stora innehav.

Jag anser att ledning och styrelses arbete under dom 3 åren jag följt Tethys har vart top notch. Trots det kan jag inte sätta MVG, jag känner att bolaget först behöver börja lämna prognoser som dom kan hålla, samt vara operatör för en licens själv med goda resultat innan högsta betyg är förtjänt.

Betyg: Väl godkänt (4)

Reserver
Miljoner fat.
Farha South8,911,713,5
Saiwan East incl B4EW30,71,32,8
B4EW4-fyndigheten1,22,23,7
Totalt10,815,220,0
Litauen
1P
2P
3P
Gargzdai0,81,72,8

Totalt har Tethys 11,6 miljoner fat 1P, 16,9 miljoner fat 2P och 22,8 miljoner fat 3P. Reserversättningsgraden på den viktigate siffra 2P ökade till 150% Tethys hittade 2.6 miljoner fat och pumpade upp 1.7 miljoner fat.
 1P reserverna växte med över 200%, mycket tack vare det lyckade Vatten injiceringsprogrammet på Farha South.

Reservutvecklingen under 2013 var medioker, jag hade förväntat mig högre siffror från framförallt B4EW4 på 2P reserverna, Efter årets slut har dock takten ökats och nya oljefyndigheter hat hittats på B4EW4-6, B4EW4-7  (utstegsborrningar för att se hur stort fältet är) och B4EW6. Dessa borrningar har minst adderat 1 miljon i 2P reserver i mina ögon(konservativt beräknat). Jag adderar även 0,6 miljoner fat olja efter att ett av förkastningsblocken har borrats och satts i produktion på Farha South fältet (genomsnitts oljereserver per förkastningsblock är i dagsläget 0,7 miljoner per block)

Tethys skriver i sin rapport att förväntningarna för året ligger mellan 3-20 miljoner fat i reservökningar för året. Då tar man heller inte med wildcat (ett område som aldrig borrats i tidigare) brunnen i Maisrah Garben. Vad är värdet på en miljon fat omansk olja då?

Beroende på hur mycket infrastruktur det krävs så är det mellan 110 miljoner och 80 miljoner SEK.

Betyg: Godkänt (3)

Framtid
Oman:
2014 kommer i mina ögon bli Tethys bästa år. Arbetsprogrammet har aldrig vart större än de 1.35 miljarder som dom tre partners i år plöjer ner. Huvuddelen av kostnaderna härför till borrningar och infrastruktur, och är helt finansierat av kassaflödet från block 3&4.

Bolaget har historiskt över 80% successrate borrningar på Block 3&4.

Under Q1 borrades 15 brunnar, till detta gick endast 43 miljoner av budgeten (netto ca 400 miljoner kronor för Tethys del)
Tempot kommer alltså bli betydligt högre de kommande 3 kvartalen.

Tethys har 30% ägarandel på block 3&4

Maisrah Garben ser ut att bli årets mest spännande borrning. Det hittades nyligen olja utanför kusten av av Hibiscus Petroleum, Flödena som uppmättes var över 3000 fat per dag.


B4EW4 området tror jag kommer upprevideras till 3.5-4 miljoner fat olja (2P) vid årets slut 

B4EW6 strukturen är mindre och jag hoppas här se ökning av reserverna med 1-2 miljoner fat (2P) under nästa reservuppdatering.

B4EWX-X det finns minst tre stycken o-borrade strukturer som är spegelbilder av B4EW4, efter att hittat olja i B4EW4, EW5 och EW6 är chansen mycket hög att en av dessa strukturer kommer generera goda resultat. Alla dessa kommer med största sannolikhet att borras under året.



Farha South & South Farha south. Vi börjar med South Farha South trenden bevisas kan vi ytterligare 2-10 miljoner fat realiseras, Farha South är ett fält där det har bildats förkastningsblock i marken, Dessa förkastningsblock  fångar oljan, medelstorleken på dom ca 16 förkastningsblock som nu är i produktion är 0,7 miljoner fat. Som ni kan se på bilderna finns det fortfarande 25+ förkastningsblock att ta itu med. Under 2014 har 1 förkastningsblock borrats på Farha South och olja har börjat producerats även från detta.


Litauen

Jag ser Litauen som en intressant tillgång långsiktigt. Jag beskriver kort dom 3 licenserna.

Gargzdai är den enda licensen i Litauen med produktion, 120 fat per dag (netto) i dagsläget. Gargzdai finansierar båda dom andra 2 licenserna, Gargzdai har vart i decline i många år. Men har för första gången visat ökande produktion under Q1 i år efter ett påbörjat arbetsprogram


25% ägarandel


Rietavas licensen där Chevron (världens näst största oljebolag) köpte in sig 2012. Licensen är under fullt finansierat arbetsprogram där Chevron står för hela kalaset, Det som kan sägas här att Chevron inte går upp ur sängen för 20.000 fat per dag. Potentialen är betydande och kostar inte Tethys många kronor.


16% ägarandel (Chevron håller en option för att köpa loss ytterligare ca 10%)


Raseiniai går att läsa om här


26% ägarandel

1 miljard fat tungolja

Jag klipper in VDs beskrivning av dessa tillgångar:
Saiwan Eastområdet är både mycket lovande och mycket komplicerat.
Här, på detta område, har Tethys haft de högsta produktionsflödena vid test av ett nytt borrhåll.
Det skedde när SE-3 brunnen flödade över 10 000 fat per dag.

Därtill uppskattas det finns över 1 miljard fat tungolja. Det naturliga tryckfallet på SE fältet har dock varit väsentligt och fältets produktion är nu modest från Khufaikalkstenen. Och tungoljan kommer att kräva avancerade utvinningsteknik för att flöda


Jag förväntar mig att reserverna i år kommer öka med minst 35% ca 5 miljoner fat exklusive eventuellt wildcat borrningar som kommer in. I ett bra scenario ser vi potentiellt VDs prognosers högsta span, Men det hänger mycket på om South Farha South trenden med förkastnintsblock är oljeförande.

Betyg: Väl godkänt (4)


Risker
Jag kommer i denna avdelning fokusera på dom 3 största risker som finns i verksamheten. Jag utesluter mindre risker som jag anser vara svårbedömbara så som valuta risker eller finansmarknads risker

Geologisk risk
Denna risk är för oss lekmän den mest svårbedömda risken, jag baserar min bedömning av den geologiska risken på.

  1. Nuvarande och historiska uttalanden från ledningen. 
  2. Den historiskt mycket höga successrate på oljefynd vid borrningar.
  3. Över 10 tidigare oljefynd på licensen som borrats av tidigare licenshållare men inte ännu har exploaterats av nuvarande licenshållare
  4. 4. Att för varje oljefynd partnerskapet gör på Block 3&4 kommer dom närmare dom "geologiska nycklarna"

Jag bedömer den geologiska risken som låg.

Finansiell risk

Tethys fick precis sin första bankfinansiering till en mycket låg ränta. Jag bedömer BNP Paribas som en av dom bästa bankerna inom Oil and gas debt. Tethys har lägre ränta än bland annat, Lundin Petroleum och BlackPearl.


Tethys balansräkning är urstark med en skuldsättning av 2% av marketcap och kassaflödesgeneration som täcker hela investeringsprogrammet


Jag anser att finansiella risken är mycket låg.


Politisk risk 


Det finns såklart risker i Oman. Dessa rapporten (rapport 1) (rapport 2) tar upp dom viktigaste frågorna landet handskas med just. 


I Block 3&4 är över 85% av arbetskraften från Oman, under 2011 års demonstrationer inom oljesektorn, deltog inte personalen från Block 3&4.

Oman är hem för många av jättarna på den globala oljeproduktionsmarknaden. Bland annat BP, Exxon, Shell, Chevron, Occidental, CNOOC, Encana, Marathon, Nexen, Conoco Phillips.

Med tanke på den mycket goda ställningen Block 3&4 partners har med ministeriet för olja och gas i Oman, dom många stora internationella bolagen som har stora projekt (framförallt tungolja och LNG) och min positiva bedömningen av management anser jag att risken för att Tethys skulle förlora licensen som låg. 

Betyg: Väl godkänt  (4)

Finans

Tethys långfristiga mål för kapitalstruktur:

• Skuldsättningsgrad 30–40%
• Nettoskuld/EBITDA upp till 2x
• Långsiktig tillgång till kapital för att möjliggöra tillväxt

2013

Försäljning: 592 MSEK(med ca 14 000 fat i lager)
EBITDA: 479 MSEK
Rörelseresultat: 240 MSEK
VPA: 6,71kr
Kassaflöde: 442 MSEK
Skuldsättning 422 MSEK
Kassa: 295 MSEK


Det starka kassaflödet och låga operativa kostnaderna för Block 3 & 4 ger Tethys möjlighet att i rasande fat exploatera sina licenser. Jag fick även på känn att Magnus förväntar sig att vi få utdelning under 2015.


Betyg: Mycket väl godkänt (5)


Värdering


Antagandet bygger på OPEX(operating expenditures) på 15$ per tunna och ett oljepris på 100$

I mitt investeringsantagande tar jag 110 miljoner för en miljon fat 2P reserver hos då alla reserver i dag är har infrastruktur för produktion.

Tethys Oil betalar 80% skatt på producerad olja i oman, Men får även kostandsersättning (som i Norge) för de investeringar som behövs för att hitta oljan, samt infrastrukturen för att transportera, processa och lagra olja, dessa pengar återfås genom en ersättning som kallas cost oil. För att få klart för hur hela upplägget fungerar kan ni läsa ÅR 2013 här

Jag adderar mina estimat för dom nya oljefyndigheterna för att få en rättvisare värdering.


OPEX kommer enligt CFO ligga runt 10$ dollar per fat, men mina egna uträkningar landar runt 14$. Jag lägger till en dollar i återställningskostnad .


1 miljon fat x 85$ x 6,5. 20% av det blir 110 500 000 SEK 110 miljoner SEK 


Baserat på 18,5 miljoner 2P fat till 110 miljoner kronor per miljon fat får vi totalt värde av just nu kassaflödesgenererande reserver på 2 044 250 000 SEK (2.05 miljarder)


Vi lägger till de 70 miljoner USD som finns i kostnadsersättningar som återfås genom att Tethys får tillbaka 32% av skatten (för alla CAPEX investeringar) då får vi 455 MSEK till att lägga till i befintliga värdet.


Det innebär att nuvarande produktion och reserver skulle värderas till 2 489 250 000 SEK(avrundar till 2.5 miljarder) Dagens börsvärde + nettoskuldsättning är runt 2,75 miljarder.


Vi betalar alltså 260 miljoner för den uppsidan i block 3&4, block 15 och Litauen


Huvudargumentet till att investera i Tethys Oil



  • Fullt egenfinansierade arbetsprogram på totalt 5 licenser. 
  • 10% av Block 3&4 har exploaterats, med resultatet av 16.5 miljoner fat har hittats. 
  • Licenser större än Belgien till ytan
  • Förväntad ökning av reserver på mellan 20-120% under året (Lednings prognos)
  • 20-25 miljoner per kvartal i fritt kassa flöde (egen prognos)
  • Låg geologisk risk, Låg finansiell risk, Låg politisk risk (relativt)

Betyg: Väl godkänt (4)

Till dagens aktiekurs på 76kr anser jag Tethys köpvärt på 1-3 års sikt. Det är ingen reavärdering. Samtidigt är inte potentialen i aktien rätt prissatt.


Jag anser att Tethys i mitt defensiva scenario är värt 3.1 miljarder (87kr peraktie) i dagsläget. En premie för Block 3&4 är mer än befogad i mina ögon.


Poäng: 19/25


Mer läsning:

http://www.tethysoil.com/newsite/wp-content/uploads/2014/05/TETY_2014-05-06_Q1.pdf
http://www.tethysoil.com/newsite/wp-content/uploads/2014/04/Tethys_AR2013_sve.pdfhttp://www.tethysoil.com/newsite/wp-content/uploads/2014/04/Tethys_AR2013_sve.pdf
http://www.tethysoil.com/newsite/wp-content/uploads/2012/05/2014-01-16-Tethys-Oil-Q4-Ver-4.pdf
http://www.tethysoil.com/newsite/wp-content/uploads/2014/05/TETY_Q1_2014_swe.pdf

torsdag 15 maj 2014

Rapporter & stämma

De två senaste dagarna har varit turbulenta, 2 av mina innehav rapporterade under morgonen, För mig tillfredsställande rapporter över lag. inga direkta överraskningar.

Dessutom spenderade jag dagen i Stockholm igår, Tethys Oils årsstämma gick av stapeln på Nootska palatset och Jag tog mig dit för att skåda ledningen och förhoppningsvis får ännu mer känsla för bolaget

Men låt oss börja med rapporterna.

G5 Entertainment:
Av någon underlig anledning fick G5 för sig att släppa rapporten mitt under morgonen efter börsens öppning. Inget vidare beslut i mina ögon.

Vad gäller siffrorna så var allt frid och fröjd.
Omsättning: 39.1 MSEK
Rörelseresultat: 5.156 MSEK
Rörelsemarginal före engångskostnader: 14%
Kassaflöde: 7.187 MSEK
Vid dagens stängning värderas G5 till EV/EBIT 13 - P/E 17 Price/sales: 2,7 för 2013
(EV=Börsvärde-nettokassa)

Låt oss titta på vad peers i fältet värderas till:
GLU Mobile:
omsatte 292 MSEK I Q1. förlorade 36 MSEK
Börsvärde: 1 990 MSEK
Price/sales: 2.9 för 2013

GAMEVIL:
omsatte 178 MSEK, rörelseresultatet landade på 24,25 MSEK (13.5%) alltså liknande G5
Värdering: 2 305 MSEK omsättning 2013: 496,6 MSEK
P/S: 4,6 P/E 29,1

Detta är en fingervisning av vad jag tycker är fel med dagens värdering.

jag förstår att en viss rabatt ska finnas i G5 gentemot värderingen av GAMEVIL. GAMEVIL har starka franchises. Men inte ska dom värderas under ett förlustbringande exempel med så bred spelportfölj som G5 har.

Jag tycker fortfarande att en rättvis värdering av G5 är runt 42-45kr efter dagens rapport

Bonheur:
Även Bonheur släppte rapport idag. vinsten föll pladask, jag var nära mina estimat i både omsättning och EBITDA.  Inga större överraskningar dök upp i rapporten , det kom fram att ett nytt kontrakt för Windcarrier divisionen kommer igång i September, 570 dagar långt vilket är väldigt roligt! Tyvärr står fortfarande en rigg utan uppdrag i Nordsjön.

Det jag tar med mig är utvecklingen i Renewables och Windcarrier ser ut att under 2015 generera lika mycket pengar som Fred Olsen Energy.

Tethys Oil:
Jag fick chansen att gå på årsstämma igår. En rolig och bitvis rörig tillställning. Aktiespararna var på plats och visade sitt ogillande av återköpen och nyemission bemyndigandet. Representanten dom skickade gav mig intrycket att inte vara insatt i bolaget och stod emot förslagen av principskäl. Magnus påpekade att om förvärv ska göras måste dom ha möjligheten att använda båda dessa (alltså återköpta aktier, och potentiellt NE)

Lite godbitar som dök upp under dagen


  • I Litauen har Tethys 40% skatt (inte 16-20% som jag rapporterat tidigare, lustigt då det står i Litauens skattelagstiftning)
  • Hela Litauen är självfinansierat av Gargzdai licensen
  • Mer 3D seismik ska skjutas sydväst om Saiwan east
  • Åtminstone en prospekteringsborrning kommer borras på västra delar av blocket (där det har hittats olja på 80 talet)

Det var allt för mig, jag återkommer i helgen med en analys av Tethys Oil

måndag 12 maj 2014

Kommande rapporter - Bonheur & G5 Entertainment

På torsdag lämnar två av mina längre innehav rapport.
Jag tog mig tiden att skriva ner mina förväntningar. Låt oss börja med Norges mest korsägda företag.

Bonheur:
Bonheur har haft en tuff Q1a med fallande riggrater, Jag förväntar mig en omsättning runt 2,750 MNOK och 840 MNOK i EBITDA. Siffrorna är i mina ögon inte jätteviktiga just nu. Bolaget kommer ha en väldigt tuff Q2 med ytterligare fall i riggrater, försvagning av dollarn och rejält engångskostnader. 

Det positiva är att överlikviditeten börjar investeras, i fredags annonserade man att man tillsammans med Ganger Rolf köper en 18.1% mer i NHST gruppen, som bland annat äger Dagens Næringsliv och Mynewsroom. NHST har det tufft just nu, precis som resten av gammelmedia, men utvecklingen tycker jag går i rätt håll, NHST är beslutade om att minska kostnadsmassan under 2014 och fortsätta flytten från print till online.

Bonheur ökade i förra veckan innehavet i Ganger Rolf, systerbolaget med det stora korsägandet. (för att läsa mer om ägarstrukturen kan ni läsa Lundaluppens inlägg här) Jag hoppas att dom fortsätter köpa mer av Ganger Rolf under året. delar av den 50% stora substansrabatten.

Jag hoppas få mer information om dessa två köp i rapporten, samt en uppdatering av kryssningsmarknaden i England, Jag tyckte mig se början på en vändning där under Q4an

G5 Entertainment: 
Remium gick idag ut med en revidering av sin prognos och höjde den till en rörelsemarginal på 20%

Detta är i mina ögon en väldigt djärv analys, mina egna prognoser tyder på att rörelseresultatet landar på 4-5 MSEK, alltså 10-12%. Det enda sättet jag kan se att Remium kommer fram till 20% är om jag helt har räknat fel på andel av försäljningen som görs på Windowsplattformen, där nästan enbart helägda, avskrivna spel finns, som dessutom har en lägre provision (20% efter 10.000$)  på försäljningen.
Här om dagen kom jag över en länk där jag fick exakta siffror på MAS (Mac app store) och har därefter jämfört en hel del. Jag har kommit fram till att om Windows store genererar högre intäkter än Mac app store (vilket jag är rätt säker på att den gör) kan min prognos vara för låg. Om mina teorier om WS8 stämmer genererar WS 4,5 - 3,5 MSEK per kvartal, varav 3-2.1 MSEK är vinst.

Jag låter ändå prognosen ligga oförändrad tills vidare. Men jag är mer övertygad nu att marknaden har helt fel på värdering av ett bolag som växer 30-40% i årstakt med lönsamhetsmål på 30% rörelsemarginal.

Det är svårt att inte vara positiv när 5 insiders(varav 2 finanschefer) har köpt för 2.5 mille under Q1 och april.

Jag ser med spänd förväntan fram emot den 15:e! och en rejäl uppvärdering av G5.

P.S Länken till Mac app store siffrorna hittar du här

P.S.2 Anledningen att Windowstore skulle genererar mer än Mac app store baserar jag på 1. 3 dubbla installationsbasen, 2. Rankas högre internt av G5, 3. Lägre provision. D.S.

söndag 11 maj 2014

Marknaden vs Balansräknaren - Tethys Oil

Tethys Oil. Stockholmsbörsens attraktivaste oljebolag släppte rapport den 6:e. Den kan du läsa här. En rapport som mottogs med en gäspning.

Personligen anser jag att det var den bästa rapporten sedan B4EW4 fyndet annonserades. Bolaget borde stå i 80kr i dagsläget. Marknaden och jag är helt oense om hur bra rapporten faktiskt är.

Höjdpunkterna i mina ögon:

B4EW4
Utvärderingsborrningen på område 4 (B4EW4-7) påträffar olja och bekräftar reservoarens utbredning åt sydöst. VD var i Q4 presentation självsäker på att denna borrning skulle flytta över en del reserver från 3P till 2P gällande B4EW4 strukturen. Det nämndes inte i Q1 rapporten, inga flödes tal nämndes heller, i mina ögon tyder det på att mer arbete behöver göras på detta borrhål. 

Summan av kardemumman är dock att B4EW4 fortfarande breder ut sig och kommer öka reserverna för 2014.

Kassaflödet
Kassaflödet var kanonstarkt. man annonserar att man har råd att börja återköpa aktier. Jag förväntar mig ett fritt kassaflöde runt 20-25MSEK per kvartal Q2-Q4

Litauen och Raiseiniai licensen
Silurian Pinnacle Reef strukturerna som bekräftats på Raiseiniai licensen. VD nämner i Q1 presentation att om dessa är oljebärande och har god porositet kan dessa ge en signifikant ökning av reserver. Jag har studerat Silurian rev lite närmare och kommit fram till att blue sky scenario tyder på att brutto 40 miljoner fat (10,5 miljoner fat till Tethys) kan finnas i dessa rev(baserat på andra Silurian rev fynd). 

Olja har redan bekräftats på Raiseniniai licensen och har av-riskat prospekteringen en hel del. Pinnacle rev är geologiskt komplexa då alla ser unika ut, och borras på ett unikt sätt för varje enskilt rev.

Att pumpa upp olja i Litauen är en våldsamt lönsam affär. Den mycket höga kvalitén (nästan inget svavel) och de gynnsamma skattesystemet (nu mellan 2-16% skatt, håller på att höjas till 2-20%) gör att en miljon fat i Litauen bör värderas ungefär 3-4 gånger högre än Omansk olja.

Litauen har dessutom börjat komma närmare en enighet gällande skifferexplorations lagstiftningen. Där skiffer produktion kommer vara skattefritt första 3-4 åren sen 15% beskattning (Skifferproduktion kräver väsentligt mer kapital än vanlig produktion)

jag ser fram emot att se när/om Tethys återköper aktier på dagens nivåer kring 75kr. Jag ser det som mycket troligt med tillväxtutsikterna.

Har du några tips på andra intressanta oljebolag?

lördag 10 maj 2014

Portföljredovisning

Här följer en kort portföljsammanfattning. En i mina ögon mycket attraktiv portfölj för kommande år. Jag kommer senare djupdyka i alla innehav.


CellaVision:

  • Produkten gör sjukvården bättre till en lägre kostnad 
  • Marknaden har strukturell tillväxt 
  • Världsledande (detta fall ensam) på marknaden 

Om positionen: Långt innehav

Bonheur:

  • Stark finansiell ställning 
  • Långsiktig omställning av affärsmodellen 
  • Extremt låg värdering 

Om positionen: Långt innehav

Tethys Oil:

  • Aktieägarvänlig management i toppklass 
  • Självfinansierad & defensiv approach 
  • Låg geologisk risk i Block 3&4 med stor explorationsuppsida 

Om positionen: Medellångt innehav

G5 Entertainment:

  • Enorm tillväxt i app marknaden 
  • Historisk duktig management 
  • Stor spelportfölj med trackrecord att sälja i flera år 

Om positionen: Kort till medellång position

Scandbook:

  • Lågt värderad marknadsledare 
  • Ambitioner att konsolidera en krympande marknad 
  • Kapad kostandskostym, generar goda kassaflöden framöver 

Om positionen: Medellångt innehav

Hur ser din portfölj ut?

Affärer v.19

Veckan har varit ovanligt aktiv för mig, flera korta trades har avverkats med gott resultat för portföljen. Bolagen jag tradar i är bolag jag har med på min bevakningslista eller är under analys.

Jag ökade även min position i CellaVision med vinsterna för veckans affärer, bolaget har nu blivit mitt största Innehav.

CellaVision släppte sin Q1 rapport i veckan. Resultatet var över förväntan och aktien tog ett skutt uppåt. Jag känner fortfarande att bolaget är köpvärt på dessa nivåer. Länk till rapporten


2014-05-05  Trade Sälj Oniva Online Group Europe
44,11
2014-05-05  Trade Köp Oniva Online Group Europe
41,8
2014-05-06  Trade Sälj Africa Oil
51

2014-05-09  Trade Sälj AQ Group
92,5
2014-05-05  Trade  Köp AQ Group
87,5
2014-05-05  Trade Köp Oniva Online Group Europe
41,8
2014-05-06  Trade Sälj Oniva Online Group Europe
42,6







2014-05-09   Lång Köp CellaVision
22






Presentation av Balansräknaren

Presentationen av Balansräknaren.

Jag heter Anton, jag är 26 år gammal och arbetar inom logistik & distribution. Bor i en en liten stad i Götaland. Mitt intresse av investeringar har nog alltid legat latent i mig och ökat organiskt i flera år fram till 2008

Min första analys och affär blev Investmentbolaget Kinnevik mitt under brinnande finanskris. Kinnevik är delägare i bland annat Tele2, Transcom och MTG. Efter att ramlat in på Millicoms hemsida av en slump föddes frågor om hur företag faktiskt fungerar, 

Vem äger ett företag? Varför har ägaren valt att fokusera i Afrika och Sydamerika? Kan jag köpa ett bolag jag tycker om? På den vägen föddes intresset för att äga aktier. Kinnevik har för övrigt ett fint initiativ riktat mot entreprenörer i Afrika. Reach for change

Jag har tre huvudskäl att starta en blogg mitt i all time high tider som just nu råder:

Föra dagbok över mina investeringsbeslut, analysarbete och lärdomar
Bredda min kunskapsbas inom värdepappershandel(som optionshandel, kortningar och andra typer av strategier)
Förhoppningsvis kunna erbjuda er ett tips här och var.

Målen med mitt sparande & mina investeringar:

Spara 50% av min nettolön
20 % årlig avkastning över 7 års cykler
Öka min kunskap inom investering, trading, finansiella instrument, bolagsvärdering och makro
Nå ekonomiskt oberoende inom 15 år

Så, vad kan du förvänta dig genom att läsa Balansräknaren? Dessa inlägg är kommer inom kort:

Marknads vs Balansräknaren - Tethys Oil
Varför smallcap?
CellaVision - Ett fantastiskt case
Och mycket annat