lördag 10 maj 2014

Portföljredovisning

Här följer en kort portföljsammanfattning. En i mina ögon mycket attraktiv portfölj för kommande år. Jag kommer senare djupdyka i alla innehav.


CellaVision:

  • Produkten gör sjukvården bättre till en lägre kostnad 
  • Marknaden har strukturell tillväxt 
  • Världsledande (detta fall ensam) på marknaden 

Om positionen: Långt innehav

Bonheur:

  • Stark finansiell ställning 
  • Långsiktig omställning av affärsmodellen 
  • Extremt låg värdering 

Om positionen: Långt innehav

Tethys Oil:

  • Aktieägarvänlig management i toppklass 
  • Självfinansierad & defensiv approach 
  • Låg geologisk risk i Block 3&4 med stor explorationsuppsida 

Om positionen: Medellångt innehav

G5 Entertainment:

  • Enorm tillväxt i app marknaden 
  • Historisk duktig management 
  • Stor spelportfölj med trackrecord att sälja i flera år 

Om positionen: Kort till medellång position

Scandbook:

  • Lågt värderad marknadsledare 
  • Ambitioner att konsolidera en krympande marknad 
  • Kapad kostandskostym, generar goda kassaflöden framöver 

Om positionen: Medellångt innehav

Hur ser din portfölj ut?

4 kommentarer:

  1. Har också Cellavision, Tethys och Bonheur. Även HM och Avanza zero.

    Cellavision är mitt största innehav. Med partners som Sysmex, Abbott, Siemens och Beckman Coulter som alla tävlar om att sälja Cellas lösning känns bolaget redan som en vinnare. 95% av alla nya digitala lösningar på marknaden kommer från Cella. Någon konkurrent finns inte idag och tror knappast de stora sjukhusen (Cellas målmarknad) tycker det är jättekul att byta lösning när man väl har en fungerande sådan. Det är snarare så att de som redan har haft cella många år kommer vara mer benägna att uppgradera sig med Cellas nya produkter (som för övrigt kom för några veckor sedan).

    Allokeringen i bolaget är också till belåtenhet tycker jag. Inga konstigheter och starkt kassaflöde.

    Sen måste man titta på demografin i europa och usa tycker jag. Inom 10 år har båda stora underskott på läkarassistenter och effektivisering av processer likt cellas lösning är det som löser problemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Hej Erlandsson!

      CellaVision har en mycket fin framtid kommande 5 åren precis med den motiveringen som du skriver.

      De få orosmoln på horisonten är just Bloodhound och deflation. Om Bloodhound når massmarknad till ett konkurrenskraftigt pris har CellaVision bara inlåsningsfaktorn som vallgrav.

      Ett annat scenario som är ännu mindre troligt är om labbassistenternas löner sjunker och gör kostnadsbesparingen mindre tydlig. Detta scenario är väldigt långt bort dock. De senaste 5 åren har Labbass löner i Kanada stigit från 32500$ per år till 35503$ per år. I U.S har lönerna stigit med ungefär lika mycket, Från 35600$ till 38900$

      Med det sagt räknar jag att CellaVision har tagit 30%+ av marknaden i Bloodhound scenariot,

      Radera
  2. http://financialhearings.nu/140220/cellavision/

    Vid 27:20> säger Yvonne att "kommer man in så är det är ganska mycket svårare för konkurrenter att ta sig in", vilket ju är logiskt då produkten ändrar ett arbetsflöde för laboratorierna.

    Hon berättar vidare att strategin nu är att få så många kunder som möjligt i sin nyskapade marknad och "muta" in konkurrerande produkter som kommer eftersom man är väldigt trög på att byta leverantör. Även replacementmarknaden har inte startats än vilket kan ge oanade effekter på bolagets kassaflöde (min åsikt).

    Ingen omförhandling har skett med Sysmex så här långt trots att deras konkurrenter nu säljer Cellas produkter. De har dock diversifierat sig i och med DI60. Detta är mycket gott kvalitetstecken för lösningen.

    35:27 i vídeon> Bloodhound-produktens ägare (litet bolag) köptes för 6ggr dagens kurs i Cellavision. Produkten utmanar "hematologiestablisemanget" som Yvonne säger, dvs nytt arbetssätt för laboratorier. Flödessymetri används inte utan snarare bildanalys. Roche, som köpte produkten (utan bevisat koncept eller försäljning) har idag ingenting på hematologimarknaden överhuvudtaget (hade dock samarbete med sysmex tidigare men avslutade det). Produkten har ingen FDA-applikation eller releasedate.

    Men det viktigaste om Bloodhound: Den kommer troligtvis hamna i mid-segment-laboratorier, och alltså inte på cellas top-segment. Prislappen är hög och mindre laboratorier har inte samma ekonomi som det segment cella arbetar i. Jag skulle inte vilja konkurrera med de 4 stora partners cella har heller.

    Jag litar på Yvonne, hon har vart försiktig i förhoppningar tidigare och har stort förtroende på marknaden.

    SvaraRadera